Zdrówko

W czym może pomóc herbata?

Każda z nas mieć idealną figurę i czuć się lekko. Dodatkowe kilogramy, nagromadzone przez zimę dobrze jest zacząć spalać jeszcze przed latem, aby móc później swobodnie pokazać się w bikini na plaży. Samo ograniczenie żywienia to jednak za mało. Sens odchudzania to przede wszystkim jedzenie właściwych produktów. Są także inne sposoby, aby przyspieszyć spalanie tłuszczu.

herbata w dzbanku

Autor: Guziec
Źródło: http://www.flickr.com
By zacząć chudnąć, zdecydowanie warto odstawić tłuste jedzenie, słodkości i białe pieczywo. Błędem osób na diecie jest głodówka, która owszem powoduje początkowy spadek wagi, ale po powróceniu do starych przyzwyczajeń, waga wraca i to często z dużą nawiązką. Aby wspomóc odchudzanie (zapoznaj się z ofertą odżywki na odchudzanie-> https://www.sklep.sport-max.pl/pol_m_Suplementy-i-odzywki_Zastosowanie_Na-odchudzanie-2420.html), trzeba dobrze nawadniać organizm. Kiedy w naszym ciele nie ma odpowiedniego poziomu wody, chudniecie będzie powolne, nawet gdy drastycznie ograniczymy ilość pokarmów. Co jednak pić, aby dobrze nawodnić organizm? W trakcie stosowania diety zalecana jest szczególnie niegazowana woda, ale idealnie sprawdzą się również zarówno herbaty zielone (Demmers), jak też herbaty Pu – erh. Można popijać je do posiłków, jak i między nimi. Są smakowite oraz pomogą w walce o lepszą sylwetkę.

Herbaty zielone mają bogaty bukiet. W zależności od specyfiki gatunku oraz stopnia rozdrobnienia suszu, okres parzenia może być zróżnicowany. Zielonej herbaty nie zalewamy wrzątkiem, wskazane jest, aby temperatura wody nie nie przekraczała 90 stopni. Kiedy chcemy, by zielona herbata miała właściwości pobudzające, nie parzmy jej dłużej niż 3 minuty. Kiedy chcemy się wyciszyć i zrelaksować, zaleca się parzenie przez dłuższy okres, aby garbniki zwiększały się z teiną i zapewnić herbacie dobroczynne właściwości. Napar z zielonej herbaty można parzyć kilka razy, za każdym razem uzyskując inny aromat, w zależności od tego, jaki preferujemy.

herbata zielona

Autor: www.sxc.hu
Źródło: www.sxc.hu
Są takie szkoły parzenia opisywanej herbaty, które mówią o tym, że pierwszy napar należy wylać, a dopiero następne nadają się do spożycia. Zielona herbata przyspiesza metabolizm, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu oraz oczyszcza niezdrowych produktów przemiany materii. Z kolei herbaty Pu – erh (Demmers) zalicza się do herbat czerwonych. Wykazują także dobre działanie oczyszczające, pobudzają pracę wątroby oraz wspomagają odchudzanie. Zaparzać je powinno się od 3 do 7 minut, w zależności od tego, jaki chcemy uzyskać aromat. Dzięki jej działaniu moczopędnemu, pozwala na wydzielenie się z ciała toksyn, obniża także ciśnienie oraz dobrze reguluje poziom złego cholesterolu.