Zdrówko

Polskie superfoods w formie owoców i jarzyn. Spora zawartość mikro- i makroelementów i mała kaloryczność

Nie od dziś wiadomo, że w Polsce mamy doskonałe owoce i warzywa. Wiele z popularnych w naszym kraju produktów to tak zwane superfoods – jedzenie o ogromnej ilości substancji odżywczych o bardzo dobrym wpływie na organizm człowieka, jak witaminy, makro- i mikroelementy, antyoksydanty, nierozpuszczalny błonnik pokarmowy albo potrzebne tłuszcze.

Produkty te pomogą nie tylko utrzymać dobre zdrowie, lecz również pomogą zatroszczyć się o szczupłą sylwetkę, przyspieszyć przemianę materii. Jeśli zmrużymy oczy i wymarzymy sobie, okazałe, soczyste jabłka albo pachnące gruszki czy inne lokalne owoce (czytaj o owocach w szkole) Polska ma je wszystkie na wyciągnięcie ręki – w sadach w zielonych rejonach naszego kraju.

Owoce i jarzyny możemy jeść surowe, mają wtedy najwięcej dobrych właściwości, ale możemy je również zamrażać, suszyć, zakisić oraz robić z nich różne przetwory. Jeśli zamierzamy wykonać większe ilości przetworów na zimę, można znaleźć hurtownię najbliżej nas wpisując słowa „owoce warzywa hurt”. Warto wcześniej rozpisać sobie, które dokładnie sałatki czy sosy będziemy robić, żeby oszacować, ile kilogramów warzyw i owoców będziemy potrzebować. Pozostałości możemy oczywiście przemrozić, ale warto znaleźć punkt sprzedający hurtowo i potrzebne zakupy podzielić sobie na kilka tur. Polecamy eksport jabłek, sprawdź!

Owoce i warzywa

Autor: Global Panorama
Źródło: http://www.flickr.com

Istotne jest też to, by przetwarzać produkty kupione na targu czy giełdzie typu owoce warzywa hurt, które akurat w konkretnym czasie są najlepsze, soczyste i pachnące. Wówczas przetwory będą najlepsze. Podobnie z zamrażaniem – trzeba mrozić owoce i warzywa, jakie są bardzo jędrne, zdrowe. Zwracajmy na to uwagę wybierając owoce hurt, bo niższa cena może także czasami sugerować drugi sort. Idealnie byłoby kupować je kiedy jest na nie sezon – są wówczas najlepsze, mamy pewność, iż nie leżakowały długo w chłodniach i nie pryskano ich konserwantami by przetrwały transport.

Jeśli chodzi o sezonowe jarzyny lub grupy producentów owoców ma ich całkiem dużo, więc jest w czym wybierać właściwie o każdej porze roku. Na wiosnę nowalijki, znakomite owoce latem – morele, czereśnie, agrest, jesienią jabłka, dynie, śliwki i gruszki, a na zimę – korniszony, kapusta kiszona czy kiszone ogórki.

Przeważające w codziennym menu polskie warzywa i owoce to naprawdę doskonały wybór. Zwłaszcza kiedy znajdziemy ekologicznego rolnika, który sprzeda nam warzywa i owoce hurt. Przy większych zamówieniach można zaplanować tygodniowe, urozmaicone i zdrowe menu.