Zdrówko

Podstawą smacznego jedzenia to odpowiednie półprodukty

Wielu z nas wchodząc do restauracji czy kawiarni nie zdaje sobie sprawy z tego, jak dużo organizacji i pracy będzie wymagać prowadzenie takiego biznesu. Oczywiście podstawą są specjalistyczne sprzęty kuchenne, do przygotowania posiłków i przechowywania składników.

Bazar z owocami

Autor: Prayitno / Thank you for (4 millions +) views
Źródło: http://www.flickr.com
Lecz je kupuje się raz, a później trzeba je tylko utrzymywać w czystości i ewentualnie reperować, gdy ulegną awarii. Znacznie więcej pracy jest przy codziennym zapewnieniu niezbędnych składników, z jakich te posiłki się przygotowuje. Zakupy surowców muszą być robione na bieżąco, bo przede wszystkim ciężko by było to wszystko przechowywać, a po drugie jest dużo produktów, które mogą się szybko zepsuć.

Mleka w butelkach czy niektórych owoców nie da się magazynować całymi tygodniami, bo mogłyby się zepsuć, a ich wykorzystanie skończyłoby się poważnym zatruciem. Oczywiście sporą część używanych w kuchni rzeczy można bez większego problemu trzymać znacznie dłużej, tak więc rolą osoby zajmującej się zaopatrywaniem jest takie planowanie wszystkich zakupów, żeby nic nie brakło do pracy kucharzy.

Warzywa na stole

Autor: Emily
Źródło: http://www.flickr.com

Smaczna kuchnia musi się opierać na dobrych składnikach, nawet najlepsi szefowie kuchni polegną, kiedy do dyspozycji dostaną kiepskie składniki. Z tego też powodu w każdej kuchni podstawą musi być znalezienie solidnych dostawców, oferujących składniki odpowiedniej jakości. Oczywiście ze względu na bardzo dużą różnorodność składników ciężko się opierać jedynie na jednym dostawcy (odwiedź na

W większości restauracji gastronomia zakupy będą się opierać na współpracy z jakąś siecią handlową albo spożywczą hurtownią. Po pierwsze przy tego typu współpracy liczy się na dużo korzystniejsze ceny niż przy detalu, a oprócz tego z reguły się kupuje opakowania zbiorcze. W sklepach takich najczęściej można kupić produkty pakowane, z dłuższą datą przydatności do spożycia, choć oferują one również świeże owoce oraz warzywa. Jednak spora ilość kucharzy owoce i warzywa zdecydowanie bardziej woli kupować przykładowo na placach targowych czy u zaprzyjaźnionych rolników, gdyż smak ich będzie jednak znacznie lepszy niż tych ze sklepu.