Zdrówko

Po czym poznać, że wyroby mięsne nie są najlepszej jakości? Co zrobić, żeby nabywać jedynie najlepsze wyroby?

Od dnia, gdy weszliśmy do Unii Europejskiej dość szybko spada jakość mięsa i wędlin na polskim rynku. Jest tak, gdyż UE nie narzuca żadnych norm w tej sprawie, z wyjątkiem produktów regionalnych, więc niektórzy z producentów mięsa i wędlin planują na tym zyskać.

kurczak na talerzu

Autor: Jirka Matousek
Źródło: http://www.flickr.com

Niestety często dla samego konsumenta, sama cena ma niekiedy większe znaczenie niż jakość produktu. Całe szczęście istnieją różnorodni ludzie, więc i zakład przetwórstwa mięsnego może być gorszy albo lepszy jak np. ten: Jak sprawdzić czy mamy do czynienia z dobrym mięsem? W sieciach sklepowych co trzeci sprzedawany produkt to parówka. Najbardziej odpowiednia jakościowo powinna mieć około 50 procent mięsa chudego i 50 procent tłustego mięsa. Dosyć często jest tak, że nie posiada ona mięsa w ogóle. Jak wyglądają w tym zestawieniu kiełbasy i wyroby mięsne? – .

Część kiełbas, identycznie jak parówki, zamiast mięsa posiadają kości, skórę oraz tłuszcz, a również substancje chemiczne które ulepszają konsystencję oraz smak. Często kiełbasy, których komponentem jest mięso (dowiedz się więcej), dość często nie podlegają normom i rygorom. Dobrym przykładem jest kiełbasa śląska, kiedyś przygotowywana ze ściśle konkretnej ilości mięsa danego gatunku, w dzisiejszych czasach może się składać z różnych typów mięsa, jak wieprzowe, wołowe lub drobiowe. Tego rodzaju mięso bardzo źle wpływa na nasze (zobacz w czym może pomóc neuropsycholog warszawa). Duża zawartość soli może przyczyniać się do powstania nadciśnienia tętniczego i trudności z sercem. Znaczny dodatek tłuszczu odpowiada za tycie, duży poziom cholesterolu a także trójglicerydów we krwi.

grillowane mięso

Autor: ZM Pekpol
Źródło: ZM Pekpol

Azotyny mogą powodować rozwój rakotwórczych związków, jakie są główną przyczyną raka żołądka oraz jelita grubego. Na szczęście są miejsca, w których z łatwością można nabyć najlepsze wyroby i nie martwić się o zdrowie. Faktycznie trzeba się tylko trochę rozejrzeć oraz spytać, bo jeżeli zależy nam na najlepszym mięsie to jest to zdecydowanie najlepszy sposób. Najbardziej korzystnie nie kupować mięsa w markecie, najlepsze są bez wątpienia małe, rodzinne sklepy , gdzie wędliny oraz mięso wyrabia się od zawsze. W tego rodzaju sklepach zawsze jest gwarancja, iż wyrób będzie spełniał najwyższe normy, a przecież to wpływa na smak i nasze zdrowie.