Zdrówko

Najrozsądniejsze pomysły na bezproblemowe i tanie gotowanie w naszej kuchni

Gotowanie to sztuka. Niektórzy twierdzą wręcz, że jest to sztuczka magiczna, której całymi latami nie umieją zgłębić. Tymczasem należy doskonalić się w tej dziedzinie, choćby w niewielkim jej fragmencie, gdyż nic nie daje takiej satysfakcji jak samodzielnie przyrządzone i pięknie podane danie, przygotowane ze świeżych oraz nieprzetworzonych składników. Obecnie na rynku kupić można w zasadzie każdy typ urządzenia potrzebnego w kuchni, aby przygotowywanie posiłku stało się szybkie i łatwe.

W ostatnich latach w sklepach pojawiły się na przykład naprawdę dobre garnki o różnych szerokościach oraz wysokościach, przeznaczane do duszenia, gotowania przeróżnych dań. Ofertę uzupełniają wspaniałe patelnie, woki oraz szybkowary. Ogromna, solidna patelnia z grubym spodem to już oczywistość w każdej kuchni. Chyba żadna gotująca osoba nie wyobraża sobie smażenia na patelni aluminiowej, na której większość potrawy i tak zostawała, przywarta do spodu albo wchłaniała olbrzymie ilości oleju, żeby się nie spalić w czasie przygotowywania posiłku. Niezastąpione w każdym domu są także specjalne naczynia, które sprawią, że potrawy będą nie tyko dobrze smakowały ale i znakomicie się prezentowały – mowa tu przede wszystkim o akcesoriach tj bulionówki do zupy.
Gotowanie

Autor: Celebro
Źródło: Celebro

Szczęśliwie to zwykle przeszłość. Kto jest chętny poeksperymentować niech przeczyta, po co są woki. Woki są podstawą naczyń kuchennych w kuchni azjatyckiej, w szczególności upodobali go sobie Chińczycy. Woki nie są tylko azjatycką wersją patelni. Kształt woka powoduje, że przyrządzane w nim potrawy są bardzo szybko ugotowane, a danie staje się bardzo aromatyczne. To wszystko za sprawą wysokiej temperatury powstającej przy dnie oraz na ściankach. Lecz wadą jest to, że woki posiadają zaokrąglone dno i wymagają ciągłego utrzymywania ich nad kuchenką oraz przemieszywania znajdujących się wewnątrz składników. Dla leniuchów, którzy chcą równie sprawnie przygotować obiad znacznie przydatniejsze będą szybkowary (spójrz na nie), sekretem których jest ciśnienie wytwarzające się w szczelnie przykrytym naczyniu, dzięki któremu potrawa jest gotowa dużo szybciej, niż przy użyciu typowych garnków. Następną zaletą jest to, że szybkowary nie wymagają w ogóle mieszania posiłków. Zatem można zająć się czymś innym, a obiad w zasadzie sam się będzie robił.