Bez kategorii

Nadwrażliwość na pokarmy – co zrobić, żeby złagodzić jej przykre skutki?

Może dotknąć każdego – wiek czy płeć nie mają tu najmniejszego znaczenia. Nierzadko bywa utożsamiana z alergią. Obecnie staje się coraz powszechniejszym problemem.

para

Autor: Viktor Rosenfeld
Źródło: http://www.flickr.com

Specjaliści ostrzegają: liczba osób walczących z tą dolegliwością stale rośnie.

Czy po przeczytaniu tego tekstu udało Ci się wynieść coś interesującego? Jeśli tak, to zobacz pozostałe informacje tu – zapewne wciągną Cię całkowicie.

Liczby mówią same za siebie: cierpi na nią już 75% dorosłych oraz aż 90 procent dzieci. Niejeden dietetyk Wrocław () jest tego idealnym przykładem – ma mnóstwo pracy. Do gabinetów lekarskich zazwyczaj zgłaszają się pacjenci z dość niespecyficzne objawami. Pulsujące bóle głowy, katar, bębnica, biegunki, nudności, otyłość, zaburzenia nastroju, problemy ze skupieniem uwagi, ogólne osłabienie chroniczne zmęczenie, stany depresyjne, atopowe zapelenie skóry, bóle stawów – widać wyraźnie, iż ich „lista” jest nadzwyczaj długa. Powiązanie opisanych symptomów ze spożywaniem pokarmów często bywa nie lada wyzwaniem. Potrzeba dużej wiedzy i intuicji, by stawić mu czoła. Postawienie włqaściwejj diagnozy staje się łatwiejsze, dzięki zastosowaniu profesjonalnych narzędzi, którymi są testy na nietolerancję pokarmowe. Zrobić je można „na własną rękę” w domu albo w gabinecie dietetyka.

Wystarczy 1 próbka krwi, ażeby wykryć zawyżony poziom białek IgG w reakcji specyficzne pokarmy, takie jak: jak chociażby: baranina, krewetki, mleko krowie, rośliny strączkowe, orzechy czy papryka. Wystarczy usunąć szkodliwe produkty z diety by znacznie zmniejszyć przykre objawy nietolerancji pokarmowej.