Zdrówko

Na czym polega mikroskopowe badanie żywej kropli krwi

Badanie żywej kropli krwi to technika badawcza służąca ocenie zdolności ciała do podtrzymania wewnętrznej równowagi, zwanej homeostazą. Wymogiem równowagi organizmu jest utrzymanie parametrów jego krwi na należytym poziomie. Zalążki wykorzystywania tej metody datuje się na początek ubiegłego stulecia, gdy w obrazie mikroskopowym monitorowano krew pod kątem obecności krętków bladych w krwi, świadczących o zachorowaniu na kiłę.

Od tamtej pory technologia optyczna pozwala na osiąganie lepszych oraz wyraźniejszych powiększeń, kamera cyfrowa zamontowana na osi optycznej mikroskopu, przesyła na bieżąco obraz zaczerpniętej krwi na monitor komputera umożliwiając wykonywanie fotografii preparatu, a wręcz rejestrację obrazów przemieszczających się erytrocytów, leukocytów, i pozostałych składników żywej krwi, jak również składników niepożądanych.

Tok badania. Kropla krwi z nakłutej opuszki palca nanoszona zostaje na szkiełko po czym po odpowiednim przygotowaniu obserwowana jest pod mikroskopem. W trakcie przeprowadzanej analizy krwi, zainteresowany ma możność obserwacji swej krwi na monitorze komputera. W jaki sposób przyszykować się do badania? Co najmniej 24 godziny przed badaniem nie możemy konsumować alkoholu. W dniu analizy nie pijemy kawy natomiast dwie godziny przed badaniem nie konsumujemy posiłku. Ok. 30 min. przed testem wypijamy ok. pół litra wody. Analiza żywej kropli krwi to niezwykła możność obejrzenia tego, co znajduje się wewnątrz nas, oraz z czego na co dzień nie zdajemy sobie sprawy.

Analiza żywej kropli krwi może sugerować między innymi: istnienie pasożytów w organizmie. W czasie analizy krwi zdołamy zaobserwować przeciwciała świadczące o istnieniu w układzie jaj pasożytów – czytaj w tym temacie. Dzięki mikroskopowej analizie w jasnym polu widzenia wykrywalna może być obecność grzybów. W próbce widoczne są zarówno pojedyncze grzyby, jak także całe ich kolonie. Agregacja erytrocytów może wskazywać na zakwaszenie organizmu.

badanie krwi

Autor: Bird&Co Sp. z.o.o.
Źródło: Bird&Co Sp. z.o.o.
Przyczyną może być dieta wysoko tłuszczowa, spożywanie smażonych potraw oraz żywności wysoce przetworzonej, białego cukru, gazowanych napojów, kawy, dużych ilości mięsa i środków chemicznych serii E – zagęszczaczy, konserwantów, stabilizatorów. Zakwaszenie jest także konsekwencją nadmiaru przyjmowanych leków, palenia tytoniu, nadużywania alkoholu. Krew o nazbyt kwaśnym odczynie obniża odporność organizmu i zarazem tworzy środowisko korzystne do rozwoju drobnoustrojów, co zwiększa zapadalność na rozmaite choroby.