Zdrówko

Jakim produktem zastąpić biały cukier? Parę sposobów i rad.

Cukier to kluczowe źródło wytrzymałości i witalności człowieka. Werwa otrzymanaw następstwie przebiegu rozkładania i przyswajania ich jest zwykle długookresowa i stała, niemniej jednak tylko w przypadkach, gdy mamy do czynienia z „dobrym cukrem”. Którym wyrobem zatem zastąpić zwykły biały cukier, który często nie jest zbawienny dla człowieka?

Podczas gdy zwyczajny cukier pozostanie poddany rafinacji i koncentracji, siła życiowa ulega rozproszeniu, a naturalna stabilność – zachwianiu. Cukier oczyszczony przechodzi do krwiobiegu błyskawicznie i w kolosalnych wielkościach, co powoduje szok dla żołądka i trzustki. Dochodzi wobec tego do zakwaszenia organizmu i do strat wapnia. Cukier w wielu przypadkach nazywany jest „białym zabójcą” przez wzgląd na dużo niebezpieczeństw, jakie ze sobą niesie.

Nadwyżka cukru rodzi otyłość, wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę, schorzenia serca, anemię, zmniejszenie wytrzymałości, próchnicę. Przyczynia się do zaistnienia opryszczki, zakażeń drożdżycowych, raka, zaburzeń miesiączkowania, impotencji. Osłabia umysł, tworzy nerwowość, irytację. Dla osób ,którzy lubią słodycze mamy wyborną informację: istnieją zastępniki, które możemy śmiało (lecz też rozważnie) użytkować zamiast białego cukru. Naczelnym z nich jest miód, który pomimo większej kaloryczności mieści w sobie pewne minerały i enzymy, a zatem nie zaburza stabilności mineralnej człowieka.

Niesłychanie odpowiedni jest także syrop klonowy, o gęstej spoistości, który zawiera sole mineralne i witaminy z grupy B, niacynę i kwas foliowy. Następny towar to syrop z agawy, który jest dużo wolniej przyswajany. Mieści w sobie dużą porcję inuliny, czyli naturalnego probiotyku i także poprawia pracę przewodu pokarmowego. O ile nie chcemy korzystać z wyżej wymienionych zamienników i nadal zmagamy się z dylematem czym zastąpić biały cukier (warto poczytać), jesteśmy w stanie skorzystać z ksylitolu.

Zdobywany jest przeważnie z brzozy, jest podobnie słodki jak jego biały odpowiednik, jakkolwiek ma około 40% kalorii mniej. Będzie zniewalający dla osób na diecie, pomocniczo wzmacnia układ odpornościowy i broni przed uporczywymi chorobami.

Zamienników białego cukru jest jeszcze mnóstwo, jednakowoż teraz, w lato, rozkoszujmy się pogodą grillując i jedząc specjały z rusztu. Kiełbaski, kaszanka z grilla sporządzona z cebulką to świetne pomysły na obiady i weekendowe kolacje – polecana strona.

Przebywając w towarzystwie najbliższych czy też znajomych zajmijmy się rozmową – wtedy także nie będziemy myśleli o słodkościach.