
Nadwyżka cukru rodzi otyłość, wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę, schorzenia serca, anemię, zmniejszenie wytrzymałości, próchnicę. Przyczynia się do zaistnienia opryszczki, zakażeń drożdżycowych, raka, zaburzeń miesiączkowania, impotencji. Osłabia umysł, tworzy nerwowość, irytację. Dla osób ,którzy lubią słodycze mamy wyborną informację: istnieją zastępniki, które możemy śmiało (lecz też rozważnie) użytkować zamiast białego cukru. Naczelnym z nich jest miód, który pomimo większej kaloryczności mieści w sobie pewne minerały i enzymy, a zatem nie zaburza stabilności mineralnej człowieka.
Niesłychanie odpowiedni jest także syrop klonowy, o gęstej spoistości, który zawiera sole mineralne i witaminy z grupy B, niacynę i kwas foliowy. Następny towar to syrop z agawy, który jest dużo wolniej przyswajany. Mieści w sobie dużą porcję inuliny, czyli naturalnego probiotyku i także poprawia pracę przewodu pokarmowego.
Nie czekaj – jeżeli podoba Ci się ten wpis, to do zweryfikowania są też zbliżone treści na stronie, która znajduje się pod umieszczonym linkiem.
O ile nie chcemy korzystać z wyżej wymienionych zamienników i nadal zmagamy się z dylematem czym zastąpić biały cukier (warto poczytać), jesteśmy w stanie skorzystać z ksylitolu.
Zdobywany jest przeważnie z brzozy, jest podobnie słodki jak jego biały odpowiednik, jakkolwiek ma około 40% kalorii mniej. Będzie zniewalający dla osób na diecie, pomocniczo wzmacnia układ odpornościowy i broni przed uporczywymi chorobami.
Przebywając w towarzystwie najbliższych czy też znajomych zajmijmy się rozmową – wtedy także nie będziemy myśleli o słodkościach.