Zdrówko

Jakiego rodzaju oleju dobrze byłoby używać, jeżeli pragniemy zmniejszyć liczbę tzw. niewłaściwego cholesterolu?

Ludzki organizm to bardzo zagmatwany system. Do jego właściwego działania potrzebnych jest wiele elementów i związków chemicznych. Część z nich produkuje nasz organizm we własnym zakresie (konkretnie w wątrobie jest wytwarzanych aż 85%), natomiast część powinniśmy przyjmować razem z pożywieniem.

Istnieją także takie związki, które wynikają z dwóch wymienionych źródeł.
Doskonałym przykładem jest cholesterol, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu oraz jest nieodzownym budulcem komórek i hormonów. Z drugiej jednak strony, wysokie jego nasycenie w osoczu krwi, mogłoby aż trzykrotnie powiększyć ryzyko powstawania takich dolegliwości jak zawał mięśnia sercowego, udar mózgu i przykładowo dolegliwości niedokrwiennej serca. Na całkowitą wysokość stężenia cholesterolu składają się dwie lipoproteiny: LDL (potocznie określany niedobrym cholesterolem) oraz HDL (tzw. właściwy cholesterol). Prawidłowe całkowite stężenie tego związku we krwi powinno wynosić poniżej 190 mg/dl, przy czym cholesterolu rodzaju LDL u zdrowego człowieka powinno być ok.

Kiedy dojdziesz do wniosku, że pomocne okazałyby się podobne treści na prezentowany temat, to kliknij tutaj oraz zobacz ponadto pozostałe wiadomości.

< 115 mg/dl, natomiast HDL około 40 mg/dl u przedstawicieli płci męskiej oraz 45 mg/dl u kobiet.

kobieta podczas ćwiczeń

Autor: Arya Ziai
Źródło: http://www.flickr.com

Należałoby wspomnieć, że sama objętość cholesterolu w pożywieniu nie tworzy kluczowego źródła jego pochodzenia. Największym twórcą takiego naturalnego związku chemicznego jest własna wątroba. Najważniejszym materiałem do jego tworzenia są zazwyczaj nasycone kwasy tłuszczowe i tzw. izomery.

Ogólnie rzecz biorąc, warto jest stronić od dań zasmażanych. Jeżeli jednak je przyrządzamy, warto jest zamiast typowego oleju korzystać ze specjalnego oleju kokosowego albo palmowego.