Jeśli myślisz, że ciemny chleb to właściwy chleb, to niestety nie zawsze jest to faktem. Dzięki różnorodnego rodzaju barwnikom, konserwantom, aromatom czy też spulchniaczom zwykła pszenna bułka także może doskonale imitować bułkę żytnią.

Źródło: http://www.flickr.com
Szkoda, że poza barwą nie będzie ona absolutnie miała żadnych zdrowotnych właściwości, które znajdują się w ciemnym pieczywie. O tym, jak nie dawać się oszukać rozmaitym producentom i w jaki sposób wybrać zdrowe, naturalne oraz dobre pieczywo, dowiesz się w poniższym artykule. W dużej mierze chleb składa się z mąki i dobrze, żeby była ona wysokiej jaKości oraz pod względem zdrowotnym. Jest wiadome, że najlepsza dla nas jest mąka żytnia albo ujmując ogólnie – tego typu rodzaje mąki, z których wytwarza się pieczywo ciemne, ale producenci posiadają dużo sposobów na to, żeby nieco nagiąć rzeczywistość. Znaczy to, że ciemny chleb może jedynie imitować zdrowy, razowy albo żytni bochenek. Zrobiony będzie on przy wykorzystaniu normalnej mąki pszennej, w dodatku nie najwyższej jakości, jednak dzięki różnorodnym konserwantom, barwnikom albo ulepszaczom smaku, takie pieczywo będzie niemalże do złudzenia przynosiło na myśl zdrowe pyszne, ciemne pieczywo.
Jeśli zdrowie Twoje i całej Twej rodziny jest dla Ciebie bezcenne, to powinieneś kupować wyłącznie w dobrych piekarniach. Najgorsza mąka pszenna to mąka tortowa rodzaju 450. Nie ma ona w zasadzie większej części składników mineralnych i błonnika. Im większy numer mąki, tym jest ona zdrowsza. Przykładowo prawdziwy chleb typu graham wytwarza się z mąki pszennej o numerze 1800 lub 2000.
Najzdrowsze jest pieczywo zrobione z mąki orkiszowej, czyli po prostu z innej odmiany pszenicy.
Czujesz, że masz więcej pytań? (apteczkadziecka.pl/) Zatem śpieszymy zawiadomić Cię, że w każdej sekundzie można do nas pisać. Z przyjemnością zareagujemy na każdą wiadomość.
Chleb orkiszowy jest o wiele wartościowszy, gdyż mąka jest bogatsza w selen, cynk, czy też witaminę A, E czy też tak samo wartościowe kwasy omega 3.