Zdrówko

Jagody jako apetyczne drobne owoce

Borówki to wyborne malutkie owoce, które mają również własności zdrowotne.
Jagody mieszczą składniki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, także witaminy C, A, B, PP.

Wyposażenie

Źródło: flickr.com

Dzięki zawartości błonnika znaczna ilość cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego razem z toksynami i kwasami żółciowymi, nim przedostaną się one do układu krwionośnego. Te wSPAniałe owoce mieszczą sporo przeciwutleniaczy, niszczą one wolne rodniki odpowiedzialne za rozrost nowotworów.

Jeśli chcesz rozszerzyć swoją wiedzę na omawiany wątek, to zobacz nowy tekst (http://www.optyk-trejnowski.pl), który na pewno będzie dla Ciebie bardzo ciekawy.

Przeciwutleniacze oddziałują także korzystnie na postać naczyń włosowatych oczu i przyśpieszają odnowę pigmentu obecnego w siatkówce oka, który jest odpowiedzialny za spostrzeganie po zmierzchu. Borówka amerykańska zawiera znaczne ilości fitoestrogenu, jaki efektywnie ogranicza działanie enzymów które przyczyniają się do powstawania nowotworów hormonozależnych. Owoce mają również kwas foliowy, jaki wspomaga ochronę systemu przed rakiem macicy, a w okresie ciąży wspomaga harmonijny rozwój zarodka.

komfort

Autor: Donnie Ray Jones
Źródło: http://www.flickr.com
Po sezonie jest możliwość także sięgnąć po borówki zamrażane, lub suszone. Suszone jagody i jej liście mieszczą znaczną ilość garbników, jakie spajają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe wytwory przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit. Wywar z suszonych jagód, bądź ich liści efektywnie powstrzymuje biegunkę, zaś sok wyciśnięty ze świeżych jagód wspomaga leczenie zaparć. Antocyjany tworzą autentyczny filtr, odbijając szkodliwe promienie UV. W związku z tym winny je jeść osoby, które dłużej przebywają na słońcu.

Borówki dobrze jest spożywać na surowo, aczkolwiek nie tracą na walorach po zamrożeniu. Zamrożone owoce również możemy doskonale wykorzystać przyrządzając pierogi, dorzucać do deserów, bądź ugotować kompot, lub zupę owocową.