Zdrówko

Bardzo modne żywienie – co należy wiedzieć o produktach ekologicznych?

We współczesnym zanieczyszczonym otoczeniu zdrowe żywienie stało się nie tylko niezwykle modne, lecz niezbędne dla odpowiedniego działania organizmu. Coraz to głośniejszy staje się problem żywności organicznej, czyli takiej, która została wyhodowana i wyprodukowana bez zastosowania pestycydów, dodatków syntetycznych. Zwierzęta, od jakich wywodzą się produkty spożywcze, hodowane są w warunkach ekologicznych, karmione naturalnymi karmami, przebywają w bardzo odpowiednich warunkach.

Ser żółty Moniecki typu szwajcarskiego

Autor: MSM Mońki
Źródło: MSM Mońki
Żywność ekologiczna powinna mieć na opakowaniu symbol rolnictwa ekologicznego. Znak EKO jest gwarancją jakości. Konsument może być pewien, że dana żywność została wyprodukowana zgodnie z wytycznymi, i że była nadzorowana przez ekspertów – więcej . Certyfikat przysądzany jest na rok, po upływie tego terminu gospodarstwo ekologiczne zostaje poddane powtórnej kontroli. Gospodarstwa ekologiczne, jakie wytwarzają eko żywność, muszą podołać trzem kluczowym wymogom. Po pierwsze, produkcja ekologiczna pożywienia nie ma prawa zaburzać i obciążać otoczenia naturalnego. Po drugie, obejście musi być jak najbardziej samowystarczalne. Po trzecie, wytwórczość musi się przyczynić do rozrostu wsi i rolnictwa. Gospodarstwo ekologiczne musi w miarę możności zredukować używanie maszyn i zwracać nadzwyczajną uwagę na nieskazitelność ziemi i wód gruntowych.

Wiele ludzi myli pojęcie żywności zdrowej i ekologicznej. Artykuły z tekstem zdrowa żywność wcale nie są równoważne z ekologiczną żywnością. Pokarmy z wersji zdrowa żywność nie musi realizować norm wytwórczości odpowiednich dla odżywiania eko. Sytuowanie tego wpisu pociąga klienta, jednak jest zaledwie fortelem marketingowym.

Sklep ze zdrową żywnością oferuje wyroby certyfikowane. Nie posiadają one w swoim składzie wzmacniaczy smaku i syntetycznych zapachów, są mniej osładzane i solone, aniżeli ich typowe odpowiedniki. Obejmują składniki lepszej próby, toteż nie ma konieczności ich ulepszać chemicznie.

Więcej informacji – Powinno się spożywać eko pożywienie, żeby zadbać o ciało i stosowne samopoczucie. Jest to wyjątkowo znaczące dla osób, które borykają się z różnego gatunku chorobami i uczuleniami.